Financieel misbruik ouderen. - Aggeris
Aggeris biedt flexibele, professionele zorg en dienstverlening op maat aan, voor niet-medische diensten.
aggeris, aggeris begeleiding op maat, begeleiding op maat, huishoudelijke hulp beek en donk, huishoudelijke hulp gemert, huishoudelijke hulp eindhoven, ouderen hulp eindhoven, senioren hulp eindhoven, senioren hulp helmond, ouderen hulp helmond, huishoudelijke hulp mariahout, zorg aan huis beek en donk, zorg aan huis eindhoven, zorg aan huis gemert, zorg aan huis helmond, zorg ouderen helmond, thuisbegeleiding eindhoven, thuisbegeleiding helmond, persoonlijke begeleiding helmond, persoonlijke begeleiding gemert, persoonlijke begeleiding aarle rixtel, persoonlijke begeleiding beek en donk, bewegingsbegeleiding ouderen, bewegingsbegeleiding eindhoven ouderen, senioren comfort eindhoven, senioren hulp aan huis, beek en donk, gemert, mariahout, helmond, eindhoven, lieshout, veghel, zelfstandig wonen ouderen, hulp in huis, hulp in huis senioren
16191
post-template-default,single,single-post,postid-16191,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

15 dec Financieel misbruik ouderen.

Het was vandaag weer volop in het nieuws, het financiële misbruik van ouderen, veelal door familieleden of mantelzorgers.

Staatssecretaris Van Rijn, van Volksgezondheid, heeft bekend gemaakt er een campagne tegen te beginnen.  Een goed initiatief, want dit moet stoppen. Uit persoonlijke ervaringen weet ik dat het ernstig gesteld is met het misbruiken van ouderen om hun geld, maar ook testamentair gezien wordt er veel onnodig leed berokkend bij deze kwetsbare doelgroep.

 

Mijn ervaring met geldmisbruik heb ik van dichtbij meegemaakt. Het betrof mijn schoonmoeder. In de laatste jaren van haar leven werd zij getroffen door slecht zien. Haar ogen gingen steeds harder achteruit en haar zicht vermogen werd steeds minder. Een aandoening die niet te verhelpen was en haar uiteindelijk blind zou maken. Op het laatst zag ze alleen nog maar vlekken, een silhouet.

Ze had nooit veel geld in haar portemonnee, hooguit een paar tientjes. Want dat was niet nodig, alles werd geregeld door een van haar kinderen.

Prima, goed geregeld zou je denken. Tot de dochter die haar het meeste verzorgde op een gegeven moment merkte dat er telkens geld weg was uit moeders portemonnee.

Er werden vragen gesteld aan moeder.

Heb je iemand naar de winkel gestuurd ergens voor? Nee, was dan het antwoord.

Heb je geld gegeven aan een van de verzorgenden? Wederom nee.

Heb je een van de andere ouderen geld geleend? Nee, zei ze dan stellig.

Hhhmmm. Vreemd. Maar helemaal geloofwaardig was het antwoord, nee, van haar niet. Ze kon nogal eens liegen als het haar uitkwam. Werd ze gechanteerd of was ze geld aan het weggeven, want ze deed niets liever als uitdelen, vooral pakken koekjes en repen chocolade. Aan de huisarts, de therapeut en aan iedereen die bij haar kwam. En natuurlijk haar leeftijd, bijna 90 jaar, enige vergeetachtigheid, begon ook een rol te spelen.

 

Toch bleef het missen van geld frequent voorkomen. Geen grote bedragen, maar het ontbreken van € 5,- of € 10,-.

Op een gegeven moment heeft de familie e.e.a. in scene gezet om te bewijzen dat er geld ontvreemd werd. Dat plannetje lukte. Bingo.

In overleg met de directie van het verzorgingstehuis werd een camera geplaatst en direct op de eerste dag werd de dievegge op heterdaad betrapt.

Hoe ze dit deed?

Ze stuurde moeder alvast alleen naar haar slaapkamer en zei dat ze er achteraan kwam. In een vloek en een zucht schoot ze in moeders handtas. Pakte geld uit haar portemonnee en verzorgde moeder vervolgens. Die zag per slot van rekening toch ‘niets’ meer en zeker niet vanaf een kleine afstand!

 

De dame in kwestie heeft direct bekend. Ze gaf aan dit alleen gedaan te hebben bij moeder. Maar ja, dit geloofd natuurlijk niemand. En niemand weet hoe lang dit allemaal gespeeld heeft. Hoeveel geld er is weggehaald.

De verzorgende heeft op staande voet haar ontslag gekregen.